20080326

mjölkmatIgår kalvdans idag pannkaka.
Den första blev tyvärr inte dokumenterad i bild. Den blev uppäten genast den kom ur ugnen. Men för den som aldrig fått avnjuta denna delikatess kan jag säga att den påminner om creme bryle. Kalvdans består av endast råmjölk, salt och socker som sedan gräddas i ungsform. Idag blir det inte lika ofta ätit kalvdans som när jag var barn och det hörde till att mamma gjorde kalvdans när någon av korna kalvat. Råmjölken ska nämligen tas från de tre första mjölkningarna efter att kon kalvat och sen blandas i rätta proportioner för att få rätt konsistens. Som tur är finns det ännu sådana som makens mormor som gör sig besväret och ser till att malakta mejeristerna också får sin leverans.

2 kommentarer:

Ika sa...

Kalvdans äts det ofta hemma - eller snarare: pappa äter ofta kalvdans, för det är ingen anna som vill ha. Jag slutade med både kalvdans och pannkaka för flera år sedan, tror att jag fick en överdos. :) med tjugofem mjölkkor finns vissa risker för överdoser på råmjölksmaträtter, fast bondost gillar jag fortfarande (iofs kräver den ju inte råmjölk egentligen...)

Malakta maja sa...

Kalvdans är riktig nostalgimat. Som barn skulle jag inte ha utnämnt den till favorit eftersom det var mera billig husmanskost till jämförelse med nu när man inte längre har tillgång till råmjölk i samma utsträckning. Det är som med det mesta. Man förstår att uppskatta saker först när de inte längre finns.